úterý 25. února 2014

13

Kapitola 13 - Rychlonohý posel

Lod' se bez větších obtíží odrazila od mořské hladiny a vznesla se vysoko do vzduchu. Příd' s dřevěnou mořskou pannou tvrdě rozrážela oblaka. Socha měla smutný obličej pokrytý odlupující se barvou.
Gepard ohromeně sledoval, jak kolem nich proletělo obrovské hejno racků.
Opřel se do nich silný závan teplého vzduchu. Plachty se napnuly a zpívaly o dobrodružství.
Lod' plula dlouho a nevypadalo to, že by se jen tak chystala přistát. Nebe zšedlo, moře potemnělo a drobné ostrovy, které viděli pod sebou, byly pusté a bez jakéhokoli života.
Po třech dnech plavby oblohou konečně spatřili cíl své cesty. Ostrov vyhnanců. Větší a ošklivější než než jiná pevnina v okolí, pokrytý pouze pouští a ostrými skalami, které se občas zvedaly ze země jako dračí zuby.
Na pobřeží stálo několik nevzhledných budov, nejspíš pro vězeňské strážce a hlídače, a celý obvod ostrova byl obehnán vysokým plotem se zrezavělými bodci.
Lod' sebou trhla a začala pozvolna klesat. Nakonec se zaryla se do vlhkého písku.
K lodi se nahrnul zástup velkých bytostí, napůl mužů, napůl koní – kentaurů. Ti nejlepší a nejkrutější strážci. Kromě draků samozřejmě.
Mlčky tam stáli o pozorovali pasažéry, kteří seskakovali dolů z paluby. S nedůvěro na pohlíželi, nelíbílo se jim, že mají návštěvníky. Vypadalo to, že očekávali problémy.
Ten největší, nejškaredější a s největšími svaly se postavil dopředu. Velitel Fandar. Měl dlouhé mastné vlasy barvy lávových kamenů a pichlavé hnědé oči. Přes široké rty se mu táhly dvě bledé jizvy.
''Mé jméno je Fandar Hnědý, velitel kentauřích stráží a vládce ostrova vyhnanců.
Předpokládám, že ty jsi posel, o kterém nás informovali. Asasi z travnatých polí, vítej v Zeritu, největším a nejpřísnějším vězení Phyebwy.''
''Děkuji za přivítání, Fandare.'' Pronesl gepard pokorně.
''Byl jsem vyslán čarodějem Malorem. V království se dějí podivné věci. Přišel jsem, abych vyloučil možnost, že za tím stojí někdo z vězn'ů.''
''Pak jsi tu zbytečně.'' Zavrčel kentaur. ''Cožpak nevíš, že z vězení ješto nikdo nikdy neunikl? ''To proto že je to nemožné.'' Poslední slovo chvíli převaloval v ústech.
''O tomto bychom si měli promluvit o samotě, mistře kentaure.'' Zamračil se. ''Ale nic není nemožné, to prosím berte v potaz, než začnete vykřikovat ukvapené soudy.''
''Chmmm.'' Odfrkl si. Dobrá tedy, i když nechápu proč si přejete mluvit o samotě. Mí kentauři jsou plně důvěryhodní.'' Ale poslechl a odvedl Asasiho do jedné z hranatých kamenných budov.
''Děkuji.'' Uvolnil se gepard. ''Pravý důvod ojí návštěvy by měl zůstat utajen. Zajímám se totiž o jednoho konkrétního vězně. Phobose. Objevují se spekulace, že to on stojí za nedávnými útoky. Chci se ujistit, že stále trpí pod zemí.''
Fandar se dunivě zasmál. ''Phobos je náš nejstřeženější vězen'! Jeho komnaty jsou přímo prošpikovány vidoucími krystaly. Bez našeho vědomí si nezajde ani na toaletu.'' Ušklíbl se.
''Vaše obavy jsou naprosto zbytečné, pojd'te se přesvědčit!''
Na dřevěné desce stolu ležel lehce fialový, šestistranný krystal. Přejel dlaní po kameni a objevil se překvapivě jasný obraz. Mladý muž v černém koženém kabátci seděl u psacího stolu. Černé vlasy měl stažené do bojového ohonu, vpředu mu do očí padala divoká ofina.
Tvář měl po starém zranění rozseknutou a nehezky zkrabacenou, jako krepový papír.
Zrovna si něco črtal do zápisníku. Hubenou postavu s rozesmátou maskou.
Najednou svou práci přerušil a podíval se přímo na ně.
Kentaur vypadal vyplašeně. Okamžitě přerušil přenos a kámen ukryl do přihrádky stolu. Gepard si jej zkoumavě prohlížel. Ano, Phobos tu byl stále zavřený. Tak proč má takový divný pocit... Že něco není v pořádku?
''Tak vidíte, vše je jak má být.'' Zamumlal Fandar. ''Vše pod kontrolou.'' Řekl již silným hlasem a svým obvyklým nepříjemným tonem.
''Zdržíte se na večeři? Ovesná kaše.'' Zabrblal nepříliš nadšeně. ''Vynikající.''
''Ne, mám naspěch.''
Gepard se vrátil zpět na lod'. Měl by být klidný. Vše se zdálo být v pořádku. Ale instinkt šelmy, jakkoli potlačovaný, říkal, že to bude ještě mnohem složitější.
Pokud za útoky nestál Phobos, tak kdo tedy? Kdo jiný je tak mocný, že jeho kouzla nejdou zlomit? Všichni zlí černokněžníci, mágové a čarodějové byli po Phobosově pádu uvězněni stejně jako on. Ale na rozdíl od něj neměli dar nesmrtelnosti, takže již byla většina po smrti. A stejně, nemohl to být vůbec žádný vězen', protože ti jsou opatřeni pečetěmi, které jim brání v zabíjení. Tato kouzelná opatření se nedá zlomit, zničit ani přelstít. Žádný člověk nemá dost síly na to, aby se o to byt' jen pokusil.
Phobos byl touto pečetí taky opatřen. Na jejím vytvoření se podílelo třicet největších mágů.
Takto to Asasinu vylíčil velitel kentaurů. Jemu však v hlavě pořád zněla jeho vlastní slova, a to že nic není nemožné.
Kouzelná lod' poháněná magií a ozubenými kolečky mířila zpět k Deironu. Bude muset čaroději oznámit, že stále nemají ponětí, proti komu stojí. Tato nejistota je zabíjela.


Žádné komentáře:

Okomentovat